BEDRUKTE KLEDING WASSEN.
Gisteren kwam jouw zelf ontworpen T-shirt binnen. Je hebt je hart en ziel in het design gestopt en bent super blij met het resultaat. De dag erna wilde je hem direct aan. Je kreeg tientallen complimentjes en werd nog meer verliefd op het T-shirt. Nu is het avond en sta je met het shirt voor de wasmachine. Maar… hoe was ik mijn bedrukte kleding eigenlijk? Wij vertellen je hoe je dit doet zonder kwaliteit te verliezen.
De meeste kleding die wij verkopen is gemaakt van katoen en/of polyester. Wasbeurten op hoge temperatuur kunnen de kleding laten krimpen en de bedrukking laten vervagen of zelfs laten barsten. Om de levensduur van je bedrukte kleding te verlengen raden wij je aan om de kleding binnenstebuiten te keren en te wassen op 30 tot 40 graden. In de alinea hieronder volgen nog wasvoorschriften per stof en een aantal veelgestelde vragen.
Wasvoorschriften
Vrijwel ieder kledingstuk bestaat uit of bevat de stof katoen. Katoen heeft geen moeilijke wasvoorschriften, maar heeft soms wel de neiging om een beetje te krimpen. Was je katoenen kleding daarom het liefst op 30 tot maximaal 40 graden. Let ook goed op met kleuren: bij de eerste paar wasbeurten kan het kledingstuk namelijk een beetje afgeven. Wil je je witte, katoenen kleding echt wit houden? Zorg er dan voor dat de was alleen uit witte kledingstukken bestaat. Zelfs beige, pastel of heel lichtroze kan je witte was al een grauwe kleur geven.
Synthetische stoffen als polyester kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet perse nodig. Wij adviseren je om polyester kledingstukken op maximaal 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf inschatten of je wel of geen wasverzachter toevoegt. Polyester is kleurvast, je kunt dus gewoon lichte en donkere kleuren samen wassen.
Een wollen muts of wollen sokken zijn textielitems waar je voorzichtig mee moet omgaan. Sommige wasmachines hebben daarom een speciale stand voor wol. De wasvoorschriften voor wol zijn: wassen op een koud programma dat op een lage stand centrifugeert. Als wol nat wordt, is het namelijk tot vier keer zwaarder. Door het extra gewicht is het ophangen van bijvoorbeeld een natte wollen trui niet goed voor de vorm. Het kledingstuk kan namelijk behoorlijk uitrekken. Leg je wollen kleding daarom plat op een wasrek om het goed te laten drogen. En als je je wollen kledingstukken samen met andere producten wast, moet je goed opletten of er geen haakjes of knoopjes aan zitten. Deze kunnen in wol blijven hangen en haaltjes veroorzaken.
Om de bedrukking te beschermen, moet je de kleding altijd binnenstebuiten draaien voordat je het in de wasmachine doet. Op deze manier komt de bedrukking nooit direct in contact met gevaarlijke haakjes of ritsen. Tip: doe de ritsen, knopen en haakjes altijd vast en dicht, zo is de kans kleiner op schade.
Vermijd wasmiddelen met agressieve stoffen als bleek, deze kunnen de bedrukking aantasten. Bij voorkeur was je het textiel met een zacht, vloeibaar wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter! Dit kan er namelijk voor zorgen dat de lijmlaag loslaat.
Bedrukte kleding kun je beter niet in de wasdroger doen. Hang je bedrukte kleding daarom altijd uit. Binnen- of buitenshuis maakt hierbij niet uit, zolang je de kleding maar niet in direct, fel zonlicht zet. Hierbij kan de kleur van het textiel namelijk vervagen.
Misschien is dit wel de belangrijkste tip. De bedrukking mag je namelijk nooit strijken. Je kunt wel om de bedrukking heen strijken, maar zorg dat je de foto of de tekst niet aanraakt met het hete strijkijzer. Als je de kleding strijkt, is het verstandig om het strijkijzer op de laagste temperatuur te zetten. Mocht je de bedrukking toch per ongeluk aanraken, dan is het niet direct beschadigd.
Nog vragen?
Heb je nog vragen over hoe jij jouw bedrukte kleding het best kunt wassen? Neem dan gerust contact met ons op. Ben je benieuwd naar welke kledingitems je zoal kunt laten bedrukken? Neem dan een kijkje in onze shop!